O VUNI

Zašto spavati u vuni?
Ona omogućava da postignete veći nivo udobnosti, zdravlja i luksuznog okruženja za spavanje nego sa bilo kojom drugom tkaninom ili materijalom koje je napravio čovek. Višestruka korist od merino vune čini značajnu razliku u kvalitetu spavanja koja rezultira Vašem ukupnom boljem zdravstvenom stanju i opštem boljem stanju.

100% prirodna
Sve više nas počinje da shvata da su prirodne tkanine i materijali najbolji za nas a ne može se naći ništa prirodnije od vune. Ako izuzmemo očigledne koristi i kvalitete (dugotrajnost materijala, bio-razgradivost, nije škodljiva po okolinu i životinje), koristi za nas , individualno, mogu biti vrlo dramatične.

Omogućuje mnogo zdravije uslove za spavanje
Spavanje u suvim i kontrolisanim uslovima smanjuje neudobnost i nemir, što dovodi do smanjenja broja otkucaja srca. Vlažna klima uslovljava pojavu reumatskih oboljenja, artritisa, bolova u leđima i zglobovima. Za mnoge, idealni uslovi za spavanje koje obezbeđuje vuna, omogućuje više nego dobrodošla olakšanja i smanjenja bola i neudobnosti uzrokovana stanjem svoje bolesti.

Smanjuje i ograničava vlažnost i znojenje
Jedinstvena struktura svake vunene niti omogućava joj da upija i oslobađa vlagu, stvarajući na taj način suvlje i zdravije okruženje. Vlakna prirodne vune, u stvari su toliko efikasna da mogu upiti vlage i do jedne trećine svoje težine, a da i dalje bude suva na dodir.

Potpuno prozračno
Vlakna prirodne vune ”dišu” prilagođavajući se na taj način telesnoj temperaturi svakoga individualno. Ova osobina vune je idealna za parove kod kojih svako ima različitu potrebu za nivoom toplote, svako ponaosob dobija perfektnu količinu toplote -koliko mu je potrebno. Kada smo, na ovaj način, postigli smanjenje pregrevanja, nemirne noći za Vas mogu postati prošlost, zamenjena dubljim i komfornijim doživljajem spavanja.

Vrhunski komfor
Ako sa jedne strane postavite sve naučne razloge zbog kojih treba da odaberete krevetninu od vune, komfor je takođe veoma bitan razlog. Spavanje na udobnoj i raskošnoj vunenoj podlozi, umotani u luksuzni vuneni prekrivač, omogućiće Vam veću udobnost nego što ste mogli da zamislite.
Više nikada nećete poželeti krevetninu od bilo kog drugog materijala, i izreka da „ništa nije kao spavanje u sopstvenom krevetu“, dobija pravi smisao. Idealna za korišćenje u svim godišnjim dobima
Prirodna, prozračna, suva, zdrava i udobna sredina koju vuna omogućava može biti na Vaše uživanje tokom cele godine,a takođe stvara mikro-klimu koja će održavati idealnu temperaturu za spavanje zimi i leti.

VUNA je kao prirodan materijal stara gotovo kao i sama civilizacija. Prirodni flor tj. VUNA je rožnato tkivo koje u sebi sadrži lanolin. lanolin je prirodna mast koja štiti vunu a na nas ljude deluje pozitivno iz više razloga. Lanolin je već vekovima poznat u medicini a koristi se i za pravljenje raznih anti-reumatskih krema i krema za negu kože. Najvažnija osobina lanolina je da na viruse i bakterije deluje rezistentno, jer u sebi sadrži određene amino- kiseline i ne dozvoljava im opstanak. Tako se prirodni flor tj. VUNA sam od sebe održava čistim. Prirodna VUNA, takodje, sama odbija prljavštinu i prašinu. I stoga je dovoljno da povremeno provetrite Vaše vunene pokrivače (jastuke i podloge), još najbolje po maglovitom i vlažnom vremenu.
Zahvaljujući postojećem lanolinu vuna održava temperaturu tela konstantnom, tako Vas štiti od hladnoće i reguliše prekomerno znojenje. Merino vuna vrlo dobro upija vlagu ili znoj, čak i do trećine svoje težine a da se pri tome ne oseća vlažnom.
Stoga je VUNA poznata kao pravi prirodni borac protiv reumatskih oboljenja.
Ukoliko se odlučite da presvučete Vaš novi pokrivač, jastuk ili pokriti podlogu, onda to obavezno treba biti presvlaka od prirodnog materijala: lan, pamuk, saten, frotir ili čak svila, ali ni u kom slučaju sintetičke presvlake: PRIRODNI FLOR MORA DISATI.

ODRŽAVANJE: Vaše skupocene pokrivače (jastuke i podloge) redovno provetravajte a svake 2-3 godine jedno ručno pranje u kadi sasvim je dovoljno. Koristite posebne šampone za vunu (sa lanolinom). Ručno pranje je na temperaturi do 30 °C. Nakon pranja vunu isprati u hladnoj vodi. Vaš pokrivač nikada nemojte cediti. Pustite da voda iz kade sama oteče. Mokru posteljinu obavezno obesite na mesto zaklonjeno od sunca i pustite da se suši na vazduhu, nipošto na suncu ili nekim izvorima toplote na primer: grejalice, radijatori i sl.( tako da postojeći lanolin ne izgori). Nipošto ne perite vunenu posteljinu u mašini za veš!
Vaš merino set možete očistiti i u hemijskoj čistionici osposobljenoj za pranje originalnih merino vunenih proizvoda, sa naznakom “ P“ ( perchlor- etilen).