O MAGNETIZMU

Magnetna sila je sistemska komponenta elektromagnetne sile koja je jedna od četiri osnovne sile koje grade univerzum. Saznanja o lekovitoj snazi prirodnih magnetnih polja stare su gotovo kao i istorijat medicine. Već je oko 6000 god. pr. Hrista u dokumentima zabeleženo lekovito delovanje magnetnih polja. Pojava magnetizma otkrivena je još u starom veku, u Antici, kod rude gvožđa koja je nađena u blizini grada Magnezijuma u Turskoj pa je ta sila po tome i dobila ime.
Magnetizam u prirodi dolazi iz dva izvora: od prirodnih magneta nastalih u Zemljinoj utrobi (ili ređe kao ostaci meteora palih na Zemlju) i kao magnetizam same Zemlje. Naime, Zemlja se takođe ponaša kao magnet i svojim magnetnim poljem utiče na normalno funkcionisanje života.

Šta je magnetna sila?
Magnetna sila je u stvari tok elektrona kroz vazduh u obliku luka s jednog pola magneta na drugi. Svaki magnet ima dva pola, + ili južni pol, i – ili severni pol. Suprotni polovi se međusobno privlače, a isti odbijaju.

Kako se mere kvalitet i količina magnetne sile?
Kvalitet, odnosno količina magnetne sile meri se gustinom magnetnog polja koje okružuje magnet. Gustina magnetnog polja je odnos količine magnetnog polja i površine magneta.
Merna jedinica gustine magnetnog polja je Gauss ili Tesla po IS sistemu. Gauss ne predstavlja snagu magnetnog polja već nam govori koliko elektrona po jedinici površine okružuje magnet.
Nedostatak magnetnog polja?!

Činjenica je da je magnetno polje Zemlje neophodno za život. Zemlja pliva u magnetnom polju i naša tela apsorbuju taj magnetizam. To magnetno polje utiče na život ljudi, biljaka i životinja. To je osnovna sila koja se nalazi svuda u prirodi. Prirodna električna strujanja podržavaju ritam svih živih ćelija na Zemlji. Bez te sile ljudi ne bi mogli opstati. Dakle, magnetno polje Zemlje je izuzetno važno za naše zdravlje. Međutim, dokazano je da je zemljino magnetno polje oslabilo u svom intenzitetu i da dalje kontinuirano slabi. Istraživanja su pokazala da je u zadnjih 4000 godina magnetno polje Zemlje oslabilo 80% a u zadnjih 1000 godina otprilike 50%. U zadnjih 156 godina otkad se meri magnetno polje Zemlje, oslabilo je za 8%.
Naše vlastito magnetno polje u telu je oslabilo iz više razloga:
– slabljenja magnetnog polja Zemlje
– električnih vodova
– svakodnevnog kontakta s električnim uređajima oko nas
– gvozdenih konstrukcija koje privlače magnetno polje
– kreveta sa žičanim oprugama na kojima spavamo

Sindrom nedostatka magnetnog polja – SNMP
Dr. Kyoichi Nakagava, direktor Isuzu bolnice u Tokiju opisao je patološko stanje nazvano Sindrom nedostatka magnetnog polja koje uzrokuje ukočena ramena, leđa i vrat, bolove u prsima, konstipaciju i opštu slabost tela. Simptomi SNMP-a su slični širokoj paleti hroničnih stanja kao što su sindrom hroničnog umora i slabosti, alergije na spoljne nadražaje. SNMP je tipično povezan s generalnim slabostima i niskom energijom tela, čestom razboljevanju, ukočenošću vrata i ramena, fibromalagičnim bolovima u telu, zaboravnosti, glavoboljama, probavnim smetnjama, smetnjama cirkulacije, te opštem stanju zamagljenosti.

Kako magnetno polje deluje na čoveka?
Čovek je dobrog zdravlja, ako njegov “sistem informacija” šalje ispravne impulse za telo, a telo te impulse može ispravno obraditi. Da bi bio zdrav, čovek dakle mora imati dva temeljna preduslova: dovoljno energije i ispravne informacije. Čovek se razboljeva kad ima premalo energije u svojim energetskim tokovima, kada prima pogrešne informacije ili je izložen ometajućim poljima. Najveći deo obrade informacija u ljudskom organizmu događa se putem prosleđivanja električnih signala. Tako nastao vlastiti napon u telu preduslov je za uravnotežen metabolizam. Premali napon stoga prouzrokuje smanjenje aktivnosti metabolizma. Terapijom magnetnim poljima postiže se regulacija energije i ispravne informacije.

Ukratko rečeno, magnetna sila deluje dvostruko:
Poboljšava snabdevanje telesnih ćelija hranljivim sastojcima i ostalim stvarima neophodnima za život!
Kako? Povećavajući lužnatost telesnih tečnosti što je jedna od glavnih odlika zdravog funkcionisanja organizma. Podržava nesmetanu regeneraciju ćelija! Kako? Održavanjem elektromagnetne ravnoteže ćelija i nervnog sistema.

Poznato je da naše kosti pri svakoj promeni opterećenja proizvedu struju – kosti su piezoelektrične. Smatra se dokazanim da struje što ih sami proizvodimo u velikoj meri utiču na rast i održavanje zdravlja kostiju. One upravljaju organizacijom i stvrdnjavanjem koštanih ćelija.

Pomisao, koristiti struju za lečenje preloma kostiju, bila je bliska, a tu se nudi elektromagnetno polje, čime se struja indukuje u kosti. Dokazano je da prelomi na taj način brže zarastaju. Elektromagnetna polja mogu znatno pomoći u lečenju artroze zgloba kuka.

Šta je magnet?
Reč potiče iz grčkog jezika: ima osobinu privlačenja stvari poput gvožđa, nikla i kobalta. Prostor oko magneta (područje u kojem se mogu odrediti magnetne sile) zove se magnetno polje. Linije polja magneta čine zatvorenu petlju. One polaze sa severnog pola magneta i završavaju na njegovu južnom polu. U blizini polova magnetno polje je najjače. Magnetna polja utiču na najmanje nosioce naboja – ione (pozitivno ili negativno naelektrisane atome).

Prirodni magnet – prirodna magnetna ruda (magnetit) nastaje reakcijom lave koja sadrži gvožđe (koje dolazi iz zemljinog jezgra). Ohlađena lava zadržava zemljin prirodni magnetizam i čovek to svojstvo koristi u terapeutske svrhe već hiljadama godina. Stalni magneti su industrijski proizvedeni tehnički magneti za koje se koriste različiti materijali. Oni imaju vlastitu magnetnu silu i ne elektršu se delovanjem električne struje. U stalne magnete ubrajaju se:
-feromagneti, koji se sastoje od karbonata baruma i gvožđa vrlo su krhki,
-stroncijum – fero magneti, koji se sastoje od legura stroncijuma i gvožđa,
alniko magneti, koji se sastoje od legura aluminijuma, nikla, gvožđa, kobalta i bakra. Oni su skoro deset puta snažniji od zemljinog magnetnog polja,
-neodimski magneti – najnoviji i najskuplji magneti, mogu se proizvesti samo u malim dimenzijama.
Sastoje se od legura bora i neodima (jedna petina bora i četiri petine neodima) i često se koriste u izradi magnetnog nakita. Neodimski magneti imaju doživotnu garanciju za njihov magnetni efekat. Neodim gubi samo 1% svoje snage svakih 100 godina.
U izradi magnetnog nakita upotrebljava se: bakar, nerđajući čelik, titan, zlato, platina, čisto srebro.

Delovanje magneta u medicini
Savremena klinika bez različitih dijagnostičkih sistema više ne može niti funkcionisati. Veliki deo ove vrlo složene opreme zasniva se na korišćenju magnetnih polja i takozvanog principa magnetne rezonance. Primena magneta je veoma isplativa, ne stvara nikakve probleme u organizmu, a i bezbolna je. Magnetna snaga sama po sebi ne leči. Ona zapravo blago podstiče isceljujuće snage. Nema neželjenih posledica i nema rizika.

Magnetni polovi
Sve do nedavno smatralo se da oba pola imaju iste efekte na organizam. Godine istraživanja Dr. Alberta Roya Davisa bazirana na izoliranju i merenju efekata dva magnetna pola potvrđuju različite uticaje na organizam.

Severni magnetni pol:
Usporava ćelijski metabolizam, zbog toga smiruje, olakšava i koristan je za bolna i upalna stanja kao što su: artritis, spondiloza, prostatitis, lumbago, hronične i akutne glavobolje, modrice, povrede, oštre bolove, bakterijske infekcije, dizenteriju, probleme s kožom kao ekcem, psorijaza, za tretman tumora, mentalnu retardaciju, epilepsiju, katarakt, glaukom, neuralgiju, nervozu, nesanicu, kilu, stres…

Južni magnetni pol:
Podstiže ćelijski metabolizam, upotrebljava se za paralizu, leukodermu, astmu, za ojačavanje oslabljenih mišića, komatozna stanja, nakon slabljenja bolesti kao što je tuberkuloza, za tretman ožiljaka, nervnog sistema.

Magnetičnost
Klasična magnetna terapija temelji se na trajnim magnetima koji za svoje delovanje ne trebaju struje.
Suprotno od najstarijih oblika magneta, jednopolarnih magneta, gde se svaka strana sastoji samo iz jednog pola, terapija koristi naizmeničnu polarnu magnetičnost. Kod toga se na tzv. magnetnim folijama smenjuju severni i južni pol (bipolarnost). Te magnetne folije ugrađene su u obliku patentiranih zavoja. Na taj se način magnetne folije koje se razlikuju u jačini i obliku uvek nalaze na terapeutski pravom mestu.